26.3.2011

Netin ja hellan välissä

Kylläpä on tullut istuttua ihan liikaa tämän koneen äärellä johtuen siitä kun iMacin käyttö on aika paljon erilaista kuin PC:n ja kun olin jo melko paljon oppinut tekemään kaikenlaista entisellä koneella, on nyt opeteltava kaikki uudestaan ja taas kantapään kautta, mutta on sitä ehditty hellankin äärelle.
Viikon varrelta keittiössä



1. Mitä löysinkään selatessani reseptimappejani? Scnell gekocht-gern gegessen-lehden, jonka sain vuosikymmeniä sitten koulutyttönä itäsaksalaiselta kirjeenvaihtokaveriltani. Tämä lehti oli kai poliittisesti sen verran harmiton, että se läpäisi sensuurin,  mitä useimmat lehdet, joita hän yritti lähettää, eivät tehneet.  Huvikseni googlasin ja siellähän tämä nostalgiaa herättävä lehti oli keräilijöille saatavilla. Saksaa taitavat ystäväni saavat tuosta vinkkejä kevään ruokalistaan. Ohjeet voin lähettää tarvittaessa:)

2. Leivoin basilikaleipää. Ohje (meidän tytöille): 50 g voita, 6dl maitoa, 50g hiivaa, 2tl suolaa, 1rkl basilikaa, n.1,2 l hiivaleipäjauhoja. Päälle: sulatettua voita, 1 rkl basilikaa
Vaivaa löysä taikina, anna kohota kaksinkertaiseksi. Vaivaa uudelleen ja kaada uunipannulle. Levitä tasaiseksi  ja anna kohota 20 min. Leikkaa taikinapyörällä ruudukko, voitele ja ripottele basilika päälle. Paista 12-15 min 225-asteisessa uunissa.

  3. Leivoin amerikkalaisen omenapiiraan


4. Tein herkullista/terveellistä aamu-, väli-, iltapalaa


Pohjalle juoksevaa hunajaa, sitten turkkilaista jugurttia, jonka päälle itsetehtyä karviaishilloa ja kaiken kukkuraksi omatekoista müsliä. Sanoisinko että oli liiankin herkullista!

10 kommenttia:

  1. No siinähän olisi myös ollut omenapiirakan resepti kilolle omenoita, mitä taannoin etsin.
    Tuo basilikaleipä näyttää hyvältä. Taidan tehdä sitä seuraaviin naistentapaamisiin.

    VastaaPoista
  2. Meni ruokahalut noista saksalaisehdotuksista, mutta onneksi palasivat, kun näin sun reseptit. Miten ihmeessä ne voi sensuroida lähteviä lehtiä? Eihän sieltä voinut ostaa muita kuin poliittisesti korrekteja eli ei ollut sensuroitavaa. Toisin oli tietenkin, jos lännestä lähetti sinne jotain. Tai junassa ottivat lehdet pois, kun tultiin itäisen Saksan rajalle, ne heitettiin kaikkien nähden isoon roskikseen ja kun juna jatkoi matkaa, itäsaksalaiset tullimiehet syöksyi ottamaan ne lehdet roskiksesta ja veivät kotiin luettavaksi.

    VastaaPoista
  3. Sira: Tuota ajattelinkin heti, kun näin sinun piirakkasi. Leipään laitan ensi kerralla mukaan auringonkukansiemieniä tai muita, tulee vielä parempaa.

    Allu: Vai ei kelvannut tuo keväinen Küchenzettel sinulle. Nythän siellä olisi lauantaiksi ehdolla bratwurstia, leipää ja sipulisalaattia:))

    Monen monta kertaa sain lukea kirjeestä, että tuo ystävä oli yrittänyt lähettää jonkun lehden, vain tavallisen naistenlehden, Sibyllen tai Für Dich, mutta se ei onnistunut. Siitäkin huolimatta, että ne oli jo valmiiksi sensuroitu, kuten Maxim Leon Talviuni Berliinistä-kirjastakin tuli ilmi. Tosin yhden Sibyllen muistelisin saaneeni, olikohan se joku propagandaversio?

    VastaaPoista
  4. Basilikaleipää täytyy kokeilla - näyttää ihanalta!

    Minäkin olen tehnyt hilloa meidän muhkeasta karviaispensaasta, mutta jotenkin se jäi käyttämättä. Ei oikein löytänyt paikkaansa vähän kirpeämpänä hillona.

    VastaaPoista
  5. Karoliina: Tuo Possu Pontevan karviaishillo on todella hyvää. Siinä on hiukan kanelia mausteena ja valitettavasti paljon sokeria, muuten jäisi syömättä liian kirpeänä. Viilin ja jugurtin päällä se on aivan ihanaa.

    VastaaPoista
  6. Niin herkullisia kaikki. Karviaishilloa en kyllä ole maistanutkaan, mutta luulisin pitäväni siitä.

    Hyviä herkkuhetkiä sinne ja leppoisaa lauantai-iltaa!

    VastaaPoista
  7. Schnell gekocht - gern gegessen. Kiva lausahdus, viikolla tulee kokattua pelkästään nopeatekoisia ruokia... Tuota basilikaleipää alkoi tehdä mieli...

    VastaaPoista
  8. Susadim: Leppoisaa viikonloppua sinnekin. Lähettäisin sinulle maistiaisiksi tuota hilloa, mutta ei ne postissa tykkää hilloa tippuvista kirjeistä. Sen muistan, kun olin kesäloma-apulaisena postissa ja joku oli jättänyt noutamatta saamansa juustopaketin. Mahtavat tuoksut.

    kato nyt tätäkin: Leivot siis ehkä tuota minun basilikaleipääni, mutta etkö huomannut, että torstain kohdalla lukee Bayrischer Schmarren, miten olisi? Joes et osaa tehdä, voin lähettää ohjeen:) Taitaa olla samaa kuin Kaiserschmarren jota söimme Wienissä.

    VastaaPoista
  9. Ich habe es nie geschafft, nach einem Wochenplan zu kochen!
    Aber ich finde immer gute Anregungen in solchen Büchern und stöbere gerne, um das eine oder andere auch auszuprobieren.
    Der bayrische Schmarrn dürfte dem Kaiserschmarrn ähnlich sein :-)
    LG aus Wien

    VastaaPoista
  10. Wienermädel: Nach einem Wochenplan zu kochen ist nichts für mich. Diese alte ostdeutsche, nostalgische Zeitschrift hat mir meine Brieffreundin aus Berlin vor vielen Jahren geschikt. Heute ist die Zeitschrift ein bisschen humoristisch:)

    VastaaPoista